ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Η ΠΟΛΗ
Γενικά στοιχεία για την πόλη της Καλαμπάκας

ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Μία σύντομη φωτογραφική βόλτα στην Καλαμπάκα του σήμερα

ΜΕΤΕΩΡΑ
Όσες φορές και να τα δείτε, θα σας εντυπωσιάσουν. Ιστορικό και φωτογραφικό υλικό

ΚΑΣΤΡΑΚΙ
Κάτω από τους βράχους των Μετεώρων και δίπλα στην Καλαμπάκα…

ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
Άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά με μεγάλη ιστορική αξία

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Σελίδα που μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση!
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -> ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ -> ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ...
Και τώρα ώρα να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στους ιερούς βράχους των Μετεώρων, επισκεπτόμενοι τις Μονές, μία-μία. Παρακαλούμε... ντυθείτε ευπρεπώς και ετοιμαστείτε για ένα από τα πιο μοναδικά θεάματα στην Ελλάδα. Κάνοντας κλικ στη φωτογραφία κάθε Μονής, μπορείτε να τη δείτε σε μεγάλη διάσταση. Κάντε μόνο λίγη υπομονή αφού οι φωτογραφίες είναι αρκετά μεγάλες για τα δεδομένα του internet, θα ήταν όμως κρίμα να σας στερήσουμε τέτοια απόλαυση.
 

[Κάντε κλικ εδώ]
ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ - (ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΕΩΡΟ)
Πάνω στον «Πλατύλιθο» ο Αθανάσιος ο Μετεωρίτης έχτισε τον πρώτο μικρό ναό, που τον μεγάλωσε το 1388 ο Ελληνοσέρβος Βασιλιάς της Θεσσαλίας Ιωάννης Ουρέσης Παλαιολόγος. Αποτελεί και σήμερα ακόμη το καθολικό της μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μετέωρων. Ο Αθανάσιος Μετεωρίτης παίρνοντας σαν βάση το τυπικό του Αθανάσιου του Αθωνίτη, συνέταξε τον «μοναστικό κανονισμό», που αποτέλεσε τον «καταστατικό χάρτη» για όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων που ιδρύθηκαν μετά.
Το 1545 η Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πήρε οριστική μορφή, αυτή που έχει και σήμερα. Ηγούμενος ήταν την εποχή εκείνη ο Συμεών, που ανήγειρε και άλλα κτίσματα. Το καθολικό της Μονής αυτής είναι το μεγαλύτερο των Μετεώρων. Έχει διαστάσεις 60χ32 και ύψος 24μ. Η ανατολική πλευρά του ιερού κοσμείται με τα καλύτερα κεραμοπλαστικά σχέδια και αποτελεί ενδιαφέρον στοιχείο της όλης τοιχοδομίας.
Το εσωτερικό του καθολικού κοσμείται με θαυμάσιο αγιογραφικό διάκοσμο. Οι αγιογραφίες του ιερού έγιναν το 1483 και ακολουθούν τεχνοτροπία της λεγόμενης «Μακεδονικής Σχολής». Στον κυρίως Ναό, αγιογραφίες έγιναν το 1552 από τον ξακουστό ζωγράφο Θεοφάνη Στρελίτζα.
Αξιόλογα ακόμη στοιχεία του καθολικού είναι: α) το ξυλόγλυπτο τέμπλο που ανακαινίστηκε το 1791, β) ο δεσποτικός θρόνος που είναι διακοσμημένος με σεντέφι και έγινε το 1616 και γ) τα ξυλόγλυπτα προσκυνάρια.
Στον εξωνάρθηκα είναι εντοιχισμένα θαυμάσια πιάτα και στην νότια –ανατολική γωνία είναι προσκολλημένο το μονόχωρο μετά τρούλου παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου. Στα νοτιοδυτικά βρίσκεται το παρεκκλήσι των Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης. Είναι μονόχωρο τρουλλωτό κτίσμα που στηρίζεται σε 4 τόξα.
Αξιόλογη είναι η τραπεζαρία, που σήμερα στεγάζει κειμήλια, φορητές εικόνες, λειψανοθήκες, σταυρούς, χειρόγραφα και άλλα αξιόλογα αντικείμενα του μοναστηριού χρονολογούμενα από τον 14ο –16ο αιώνα.
Ο εξώστης με την ανέμη και τα παλαμάρια, η αποθήκη με την πολύ μεγάλη ξύλινη κάδα, η είσοδος του Μοναστηριού και η σκήτη του ιδρυτή της μονής, είναι τα άλλα αξιοθαύμαστα από το μοναστήρι αυτό, που μπορεί κανείς να θαυμάσει. 
 

[Κάντε κλικ εδώ]
ΜΟΝΗ ΒΑΡΛΑΑΜ
Λίγο πιο κάτω από τη Μονή Μεταμορφώσεως ορθώνεται περήφανα, στο Μετεωρικό χώρο, η περιώνυμη μονή Βαρλαάμ. Πρώτος οικιστής ο πιο σύγχρονος του Αθανασίου Μετεωρίτη, ασκητής Βαρλαάμ. Ιδρύθηκε το 1517 πάνω σε παλαιότερα κτίσματα, που άρχιζαν από την εποχή του Μοναχού Βαρλαάμ, από τους Γιαννιώτες αδελφούς Θεοφάνη και Νεκτάριο Αψαρά. Το καθολικό στο όνομα των Αγίων Πάντων περιβάλλεται από πολλά κτίσματα γύρω, που προστέθηκαν στη συνέχεια.
Στον νάρθηκα υπάρχουν οι τάφοι και οι εικόνες των ιδρυτών. Είναι κτισμένος κατά τον αγιορείτικο τύπο, όπως και η Μονή Μεταμορφώσεως. Είναι σταυροειδής, εγγεγραμμένος με νάρθηκα τρουλωτό. Έχει υπέροχες αγιογραφίες που τις έκαναν οι ζωγράφοι Γεώργιος και Φράγκος Δικοτάρης και ίσως και ο Φράγκος Κατελάνος (δανεισμός Ιταλικών Στοιχείων-Κρητική σχολή). Μερικές από τις παραστάσεις που εντυπωσιάζουν είναι η Κοίμηση του Ιωάννου του Χρισοστόμου, η Κοίμηση του Εφραίμ του Σύρου και οι 24 οίκοι του Ακάθιστου Ύμνου.
Μέσα στον περίβολο σώζεται το νοσοκομείο και το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, καθώς και η παλιά Τράπεζα, που σήμερα μετατράπηκε σε μουσείο της μονής με πολυάριθμα κειμήλια, χειρόγραφα, λειψανοθήκες, φορητές εικόνες, ευαγγέλια κ.α. Στο Μουσείο αυτό, φυλάσσεται και χειρόγραφο ευαγγέλιο που αποδίδεται στον Αυτοκράτορα Κων/νο Πορφυρογέννητο. (προέλευση η Μονή Δουσίκου).
 

[Κάντε κλικ εδώ]
ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ
Κτίστηκε από τους Ηπειρώτες αδελφούς Ιωασάφ και Μάξιμο, το 1545 σε ένα κατακόρυφο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό βράχο.
Το μοναστηριακό αυτό συγκρότημα, τριώροφου κατασκευής και ενιαίας στέγης δεν επιτρέπει να φαίνεται το καθολικό, που είναι του σταυροειδούς τύπου μετά τρούλου. Και εδώ διατηρούνται αγιογραφίες του 1561, πολλές και αξιόλογες εικόνες, κατασκευές με σεντέρι κ.α.
 
 

   

ΖΩΝΤΑΝΑ!

WEB CAM
Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα Τρίκαλα σε πραγματικό χρόνο! Πέντε κάμερες:
1. Στο Φρούριο
2. Στο Χιονοδρομικό
3. Στα Στουρναραίϊκα
4. Στην Ελάτη
5. Στο Γαρδίκι-ΕΚ ΝΕΟΥ!

LIVE RADIO
Κάντε κλικ εδώ και ακούστε ζωντανά τα αγαπημένα ραδιόφωνα των Τρικάλων.
 
METEO
Κάντε κλικ εδώ και δείτε online μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς των Τρικάλων
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΦΩΤΟ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ!
Γνωρίστε το Νομό Τρικάλων μέσα από φωτογραφικά οδοιπορικά φίλων της σελίδας!

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Υπάρχουνε δύο δρόμοι για να ανέβει κάποιος στα Μετέωρα! Κάποιοι βρήκαν και άλλους!

ΧΡΗΣΙΜΑ 8/12/2022

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΟΛΗ ΜΕΡΑ
-
-
ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
-
-

ΘΕΑΜΑΤΑ
ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-20000
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ I
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ II
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΚΟΣΜΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-078775