ΓΝΩΜΕΣ

ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ
Άρθρο για την καταγωγή, την πορεία και τον ρόλο των Βλάχων

ΒΛΑΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άρθρο - απάντηση για τους Βλάχους από έναν... "Arumun με ελληνικότατη συνείδηση"

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η συζήτηση για τους Βλάχους, την καταγωγή και την γλώσσα τους συνεχίζεται…

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
Μία διαφορετική διάσταση στο θέμα των Βλάχων θέτει επισκέπτης μας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απάντηση στην προηγούμενη γνώμη για τους Βλάχους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο "Arumun με ελληνικότατη συνείδηση" επανέρχεται…

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Νεότερες διευκρινίσεις για ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα -όπως φαίνεται- τους επισκέπτες μας.

Η ΒΛΑΧΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
Γνώμη για τη συσχέτιση της Βλάχικης με την Ρουμανική διάλεκτο

ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Ο διάλογος για τους Βλάχους και την Βλάχικη διάλεκτο καλά κρατεί…

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΥΛΛΟΥΡΙΑΣ
Η άγνωστη μάχη της Φυλλουριάς σύμφωνα με… έναν Αρουμούν (Βλάχο) με ελληνική συνείδηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ARUMUN
Αγαπητέ Arumun με την Ελληνικότατη Συνείδηση…
ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΒΛΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΒΛΑΧΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ
Άρθρο Αναγνώστριας - Μάρτιος 2005
  
Αγαπητέ κύριε Φαρίδη,

Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση σας, αλλά οφείλω πριν σας απαντήσω να εκφράσω μερικές απορίες μου, για τις οποίες θα ήθελα εαν έχετε την καλοσύνη, να με διαφωτίσετε. 

Καταρχήν η σύνδεση η οποία παραθέτετε, βγάζει το εξής περιεχόμενο: 

Su búsqueda - cache:h1wctc2WFwsJ:es.wikipedia.org/wiki/Idioma_rumano idioma rumano - no produjo ningún documento.
Sugerencias: - Asegúrese de que todas las palabras estén escritas correctamente.
- Intente usar otras palabras.
- Intente usar palabras más generales.
- Intente usar menos palabras.

Εν ολίγοις δεν υπάρχει έτσι όπως παρατίθεται. Παρακαλώ κατατοπίστε με ανάλογα. Βέβαια βρήκα την ελληνική αντίστοιχη που παρουσιάσατε και έκανα τη δική μου αναζήτηση, με τα εξής αποτελέσματα: 
Αποτελέσματα αναζήτησης
Από την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το ζήτημα "ρουμάνικο ιδίωμα" [Ευρετήριο]
Καμία σελίδα δεν υπάρχει με αυτόν τον ακριβή τίτλο, δοκιμάστε την πλήρη αναζήτηση κειμένων.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την αναζήτηση στη Βικιπαίδεια, βλέπε $1.
Παρουσίαση 0 αποτελεσμάτων, αρχίζοντας απο το υπ'αριθμόν 1.
Καμία αντιστοιχία με τίτλο σελίδας
Καμία αντιστοιχία σε κείμενο σελίδας

Το ίδιο έγινε και στην αναζήτηση με τη φράση "βλάχικο ιδίωμα" και "βλάχικα".
Εαν γνωρίζετε κάτι παραπάνω, παρακαλώ κατατοπίστε με αναλόγως. 
Κατα δεύτερον: Μου κάνει εντύπωση το γεγονός, οτι πέραν της καθηγητικής σας ιδιότητας, καταθέτετε την άποψη σας, παραπέμποντας μας απλά σε μια διαδικτυακή σύνδεση και τίποτα άλλο. Και επειδή δεν αμφισβητώ βεβαίως αυτή σας την ιδιότητα, σας ενημερώνω για κάτι που πιθανώς θα γνωρίζετε. 

Γεώργιος Μπαμπινιώτης: «Συνοπτική ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, με εισαγωγή στην ιστορικοσυγκριτική γλωσσολογία». Λέγει λοιπόν ο κύριος Μπαμπινιώτης: Στη δημώδη Λατινική ανάγεται επίσης και η Αρωμουνική (τα Κουτσοβλάχικα) διάλεκτος χρησιμοποιηθήσα απο Έλληνες νομάδες που μιλούσαν συγχρόνως και την Ελληνική Γλώσσα. Η διάλεκτος αυτή προέρχεται απ΄ευθείας από τη δημώδη Λατινική και όχι απο τη Ρουμανική, διότι όπως αποδείχτηκε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρχαϊκά στοιχεία της Λατινικής που δεν υπάρχουν στη Ρουμανική, επίσης δε και αρκετά αρχαιοπινή ελληνικά στοιχεία, που δεν διατηρήθηκαν στην νεοελληνική γλώσσα και τις περισσότερες διαλέκτους της. 
Μάλιστα ο ερευνητής και συγγραφέας Παντελής Ιωαννίδης πάει πιο πίσω ακόμα ιστορικά, λέγοντας χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Η Άγνωστη Προϊστορία των Ελλήνων (10,000 - 2,000 πχ)» τα εξής: 

Μ΄αυτά επίσης τα λόγια υμνεί ο Ορφέας τα φύλα των Αρείων, επιφανής νήσος των οποίων είναι η Σαμοθράκη: ...Αρειμανέες δε μάχητα...Αρειμανέος Διονύσου...Αναφερόμενος σε απόσπασμα απο το Έπος του Νόννου, τα Διονυσιακά. Συνεχίζει: ...Τον προγονικό τίτλο Αρειμάνιοι ως προς τους άνδρες και Αρειμανέες ως προς τις γυναίκες, τον διατηρούσαν μόνο οι ορεσείβιοι κάτοικοι της Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Και σήμερα ακόμη, τους μεν άνδρες των ως άνω περιοχών τους σημειώνουν ως Αρειμαναναίους και τις γυναίκες ως Αρειμανείες. Όμως οι Αριμάνειοι αυτοί, δεν είναι ούτε Ρουμανικής, ούτε Ρωμαικής προέλευσης. Αυτό φυσικά αληθεύει, και το έχω αναφέρει και εγώ στα προηγούμενα άρθρα μου, σχετικά με την καταγωγή, το γλωσσικό ιδίωμα και το πως ονομαζόμαστε. 
Τώρα όσο γι αυτό που γράψατε: οι ίδιοι οι βλάχοι της Θεσσαλίας παραδέχονται ότι με τους ρουμάνους μιλάνε την ίδια γλώσσα, όμως θα ήταν αδύνατο να συνεννοηθούν με έναν γάλλο, ισπανό, ιταλό, καταλανό η πορτογάλο! 

Εδώ σας αμφισβητώ ευθέως αγαπητέ. Είμαι Βλάχα, και σας διαβεβαιώνω πως ούτε εγώ ούτε οι συμπατριώτες μου, ούτε η επίσημη θέση των Βλάχικων Συλλόγων έχει παραδεχτεί κάτι τέτοιο, απο όσο εγώ γνωρίζω τουλάχιστόν! Τώρα εαν αυτό που λέτε έχει ειπωθεί απο κάποιους Βλάχους ή μη που αγνοούν παντελώς την ιστορική αλήθεια και απλά αναμασάνε την έντονη Ρουμανική προπαγάνδα, κυρίως λόγο έλλειψης γνώσης ή ενημέρωσης, είναι ένα διαφορετικό εντελώς θέμα. Ζήτημα να υπάρχουν ομοιότητες σε μερικές λέξεις, πράγμα το οποίο συμβαίνει έτσι και αλλιώς με την νεο-Ελληνική γλώσσα η οποία έχει διάφορες λέξεις απο την Τουρκική. Ή μήπως πρέπει να ειπωθεί το ίδιο και για τα πάμπολλα ιδιώματα που ομιλούνται στην Ελλάδα; Αλλά δεν νομίζω αυτό να σημαίνει πως είμαστε Τούρκοι ή άλλων εθνικοτήτων. Αυτά άλλωστε τα έχω αναφέρει πολύ συγκεκριμένα στα προηγούμενα άρθρα μου. Μάλιστα θα αναφέρω 1 περιστατικό όπου ήμουν αυτόπτης μάρτυρας: Πριν 2 καλοκαίρια περίπου, έφτασαν ξαφνικά στο χωριό κάποιοι άνθρωποι που κανένας δεν γνώριζε. Έμοιαζαν με γκρουπ τουριστών και έψαχναν κάπου να σταματήσουν να φάνε κάτι. Ρωτήσαμε ποιοι ήταν, και μας απάντησαν πως ήταν λέει Ρουμάνοι που ήρθαν να επισκεφτούν τα χωρία μας και άρχισαν να μας μιλάνε Ρουμάνικα! Μάλιστα ο ξεναγός τους που ήταν Έλληνας -έτσι είπε τουλάχιστόν- μας δήλωσε εν ψυχρώ πως ήρθαν λέει, να δούνε τους συμπατριώτες τους! Ο κόσμος δυσαρεστήθηκε, έγινε επιφυλακτικός, και όχι μόνο δεν κατάλαβε λέξη απο τη γλώσσα τους, και αυτοί λέξη απο βλάχικα, αλλά κανένας μας δεν τους άνοιξε το σπίτι του. Για πότε εξαφανίστηκαν ούτε αυτοί δεν κατάλαβαν...

Λοιπόν όπως καταλαβαίνετε, εδώ γίνονται πράγματα που ο κόσμος δεν τα ξέρει...
Για την άλλη σας δήλωση τώρα: δεν συμβαίνει όμως το ίδιο μεταξύ βλάχικης και ρουμανικής. το "χρόνια πολλά" για παράδειγμα, τόσο στα βλάχικα όσο και στα ρουμανικά λέγεται la multi ani, έκφραση που στις άλλες νεολατινικές γλώσσες δεν υπάρχει καν!
Σας παραπέμπω στο οποιοδήποτε Λατινικό λεξικό:
Multi: προέρχεται από τη λατινική λέξη multus και σημαίνει "πολυάριθμος", "πολλαπλός". 
Ακόμα και στο google που έβαλα την λέξη αυτή, βγήκαν Αποτελέσματα 361 - 370 από περίπου 75.300.000 για multi. (0,19 δευτερόλεπτα) 
Annus: σημαίνει Έτος
Είναι λατινικότατες λέξεις και οι δύο. Ακόμα και οι Γάλλοι λένε bonne annee. Δεν μου λέει κάτι το επιχείρημα σας.
Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας.

Συνεχίζω τον εμπλουτισμό στοιχείων...
Αναφέρω την ξεκάθαρη θέση των βλάχικων συλλόγων στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας παράλληλα πως δεν ανήκω σε κανέναν σύλλογο ή φορέα. Αυτές είναι οι επίσημες απαντήσεις των Βλάχικων συλλόγων σε αυτές τις ανόητες προπαγάνδες, και η θέση της Ελληνικής πολιτείας.
http://vlahos.xan.duth.gr/draseis/psifismata/180803.htm
http://www.mpa.gr/article.html?doc_id=158205
http://www.mpa.gr/article.html?doc_id=158985
http://www.aspropotamos.com/aspros-history.htm#vlahoi
Το ωραιότατο βιβλίο του Γιώργου Έξαρχου “Οι Ελληνοβλάχοι” και τον σχετικό πρόλογο: Ένα από τα πολυτιμότερα κομμάτια της όμορφης πατρίδας μας είναι οι Bλάχοι και δεν το λέω αυτό για να κολακέψω κανέναν είναι μια ιστορική αλήθεια και μια πραγματικότητα.»Tι είναι οι Bλάχοι το ξέρουν καλά οι ίδιοι, αλλά και οι ιστορικοί, οι εθνολόγοι και οι γλωσσολόγοι, και είναι πια αποδεδειγμένο.»Mη σας κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν ξένες προπαγάνδες. Aυτές δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν εναντίον της Eλλάδος, ούτε έπαψαν ποτέ να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Όπως είναι φυσικό, όλοι οι λαοί έχουν αναμειχθεί με άλλους και το ίδιο συμβαίνει με την Eλλάδα. Yπάρχουν βέβαια στοιχεία και κομμάτια απόλυτα γνήσια, χωρίς ουδεμία ανάμειξη, και αυτό είναι το βλάχικο στοιχείο, που είναι ακόμη πιο γνήσιο από τα υπόλοιπα. Kαι έχετε αυτό το πλεονέκτημα [οι Βλάχοι] μιας πολιτιστικής μεγαλύτερης κληρονομιάς από τους άλλους: τη βλάχικη διάλεκτο, την οποία πρέπει να συντηρήσετε και να μαθαίνουν τα παιδιά.» Nα μιλιέται και αυτό το ιδίωμα, γιατί είναι μέσα στην πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν πρέπει να χάνεται ό,τι ανήκει στην Eλλάδα. [Ι]» Tώρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Έχουμε τη δική μας θέληση, τις δικές μας δυνατότητες, αλλά και τη βοήθεια της Eυρώπης, ας μην το ξεχνούμε αυτό. Έχουμε τη βοήθεια των άλλων ευρωπαϊκών κρατών για να αναπτυχθούμε κι εμείς στο ίδιο επίπεδο με εκείνα, έστω κι αν δεν την έχουμε σ’ όλη την έκταση που επιθυμούμε». Kωστής Στεφανόπουλος Πρόεδρος Eλληνικής Δημοκρατίας.
Το αν τα βλάχικα είναι γλώσσα ή ιδίωμα, ελάχιστη σημασία έχει για μένα. Αυτό αφορά τους γλωσσολόγους. Το ζήτημα είναι ένα και η θέση των Βλάχων ξεκάθαρη: Είμαστε Έλληνες και η προέλευση των βλάχικων σαφέστατα καμία σχέση δεν έχει με προπαγάνδες. Είμαστε Έλληνες, και σαφώς δεν είμαστε ούτε μειονότητα, ούτε καταπιεσμένοι, ούτε Σλάβοι. Τουλάχιστον εγώ ποτέ δεν ένιωσα έτσι.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου το 3καλα που μου έδωσε βήμα ώστε να καταθέσω τις απόψεις μου, και όλους εσάς που με συντροφεύατε, και να ξεκαθαρίσω το εξής: Είμαι απλά μια 24χρονη κοπέλα βλάχικης καταγωγής, που απογοητευμένη από την αντιμετώπιση και την προκατάληψη που υπάρχει για εμάς τους Βλάχους αποφάσισα να προσπαθήσω με όλη μου την καρδιά, -ζητώντας βήμα από τον διαδικτυακό τόπο του 3kala.gr,- να καταθέσω τις απόψεις και εμπειρίες μου σχετικά με την λανθασμένη εντύπωση που υπάρχει για τα βλάχικα και την καταγωγή μας. Ήταν και είναι μια ταπεινή προσπάθεια, ατομική και μοναχική ίσως, αφού δεν ανήκω σε κανέναν πολιτιστικό σύλλογο ή φορέα. Προσπάθησα απλά να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι, καταθέτοντας όχι μόνο τις απόψεις μου, αλλά και διαδικτυακούς τόπους, ειδήσεις, συλλόγους και συγγραφείς που εγώ προσωπικά θεωρώ αξιόλογους, πάντα με σεβασμό και προσπαθώντας να φανώ όσο πιο αντάξια γίνεται και μου το επέτρεψαν οι δυνάμεις και οι γνώσεις μου, εκδηλώνοντας την αγωνία μου σαν νεαρή Ελληνίδα και Βλάχα, για την πορεία μας.

Ελπίζω να κατάφερα κάτι.
Μετα τιμής.


(Σημείωση: Οι απόψεις των άρθρων που δημοσιεύονται στο 3kala.gr απηχούν απόψεις των συντακτών τους. Μπορείτε και εσείς να στείλετε την άποψή σας για το θέμα κάνοντας κλικ εδώ.)

 
ΖΩΝΤΑΝΑ!

WEB CAM
Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα Τρίκαλα σε πραγματικό χρόνο! Πέντε κάμερες:
1. Στο Φρούριο
2. Στο Χιονοδρομικό
3. Στα Στουρναραίϊκα
4. Στην Ελάτη
5. Στο Γαρδίκι-ΕΚ ΝΕΟΥ!

LIVE RADIO
Κάντε κλικ εδώ και ακούστε ζωντανά τα αγαπημένα ραδιόφωνα των Τρικάλων.
 
METEO
Κάντε κλικ εδώ και δείτε online μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς των Τρικάλων
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΦΩΤΟ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ!
Γνωρίστε το Νομό Τρικάλων μέσα από φωτογραφικά οδοιπορικά φίλων της σελίδας!

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Υπάρχουνε δύο δρόμοι για να ανέβει κάποιος στα Μετέωρα! Κάποιοι βρήκαν και άλλους!

ΧΡΗΣΙΜΑ 19/7/2018

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΟΛΗ ΜΕΡΑ
-
-
ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
-
-

ΘΕΑΜΑΤΑ
ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-20000
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ I
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ II
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΚΟΣΜΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-078775