ΓΝΩΜΕΣ

ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ
Άρθρο για την καταγωγή, την πορεία και τον ρόλο των Βλάχων

ΒΛΑΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άρθρο - απάντηση για τους Βλάχους από έναν... "Arumun με ελληνικότατη συνείδηση"

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η συζήτηση για τους Βλάχους, την καταγωγή και την γλώσσα τους συνεχίζεται…

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
Μία διαφορετική διάσταση στο θέμα των Βλάχων θέτει επισκέπτης μας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απάντηση στην προηγούμενη γνώμη για τους Βλάχους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο "Arumun με ελληνικότατη συνείδηση" επανέρχεται…

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Νεότερες διευκρινίσεις για ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα -όπως φαίνεται- τους επισκέπτες μας.

Η ΒΛΑΧΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
Γνώμη για τη συσχέτιση της Βλάχικης με την Ρουμανική διάλεκτο

ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Ο διάλογος για τους Βλάχους και την Βλάχικη διάλεκτο καλά κρατεί…

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΥΛΛΟΥΡΙΑΣ
Η άγνωστη μάχη της Φυλλουριάς σύμφωνα με… έναν Αρουμούν (Βλάχο) με ελληνική συνείδηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ARUMUN
Αγαπητέ Arumun με την Ελληνικότατη Συνείδηση…
ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ
ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ... ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άρθρο Αναγνώστη - Ιούλιος 2004
  
Κατ΄ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που φιλοξενήσατε στην ιστοσελίδα σας την άποψή μου για τους Βλάχους (Arumun).
Επανέρχομαι για δεύτερη φορά, για να αποσαφηνίσω ορισμένα πράγματα και να δώσω ορισμένες απαντήσεις που οφείλω, ως προς την καταγωγή των Arumun.

Στην πρώτη ανταπάντηση του αναγνώστη που φιλοξενήσατε, διακρίνω ένα ύφος επίπληξης γι΄ αυτά που έγραψα και δεν συμφωνούσαν με τα γραφόμενά του, ως προς την καταγωγή, και προς το τέλος, ένα ύφος παραίνεσης, να μη ασχολούμαι μ΄ αυτά τα πράγματα, γιατί μπορεί να βλάψουμε την εθνική κληρονομιά μας.
Εγώ πάντως από τα γραφόμενά του ένα πράγμα κατάλαβα, ή ο αναγνώστης δεν πρέπει να μιλά τα armunesti , γιατί δεν κατάλαβε τίποτα για την άρθρωση, ή στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να είναι Αρουμούν ορισμένων χωριών του Ασπροποτάμου, που τους δυο μήνες του καλοκαιριού είναι Αρουμούνι και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου είναι μικροαστοί, που κατοικούν στα Τρίκαλα, Αθήνα, Πειραιά και άλλες μεγάλες πόλεις και απεμπολούν την καταγωγή τους και ντρέπονται γι΄ αυτή.

Τώρα, ως προς τις αιχμές που αφήνετε για οργανώσεις τύπου EBDUL και KEMO, ούτε τις γνωρίζω ούτε θέλω να μάθω. Το μόνο που ξέρω είναι, ότι στην πλατεία του χωριού μου, στο μνημείο των Ηρώων , κοσμούν τα ονόματα των προγόνων μου, τόσο το 1912-13, όσο και το 1940 και μπορώ να σας τα δείξω. Και ειλικρινά θλίβομαι όταν αμφισβητούν την ελληνικότητά μου, επειδή ψάχνω να βρω τις ρίζες μου, μόνο και μόνο για να μη πέφτω θύμα της προπαγάνδας , τόσο από την ρουμάνικη πλευρά , όσο και από την ιταλική και τα διάφορα άλλα κέντρα που μιλήσατε πριν.

Οι Έλληνες της Αμερικής τριών και τεσσάρων γενιών, αμερικανοί πολίτες, είναι λιγότερο Αμερικάνοι από τους Αμερικάνους ; Φυσικά και όχι. Το ίδιο και Αρμούνι που ζουν στις περιοχές της Ελλάδας και από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, είναι λιγότερο ή και καθόλου Έλληνες, από τους άλλους Έλληνες που οι ίδιοι τους αποκαλούν Grecci ; Φυσικά και όχι. Αυτό όμως δεν θα με εμποδίσει να ψάχνω για τις ρίζες μου, για το από πού ξεκινήσαμε, πώς ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε, γιατί όπως γράφετε και εσείς προηγουμένως, η γνώση είναι δύναμη και η άγνοια είναι θάνατος και γίνεται γόνιμο έδαφος να φυτρώσει οτιδήποτε. Έτσι λοιπόν γνωρίζοντας τις ρίζες μας, δεν θα μπορέσει να μας παρασύρει κανενός είδος ποτάμι προπαγάνδας, απ΄ όπου και αν προέρχεται.

Δεν θα με εμποδίσει κανείς να μάθω τα αρμουνέστι στα δυο παιδιά μου, και λυπάμαι βαθύτατα που μια γλώσσα πάει να σβήσει στα τελευταία 50 χρόνια ενώ είχε διατηρηθεί για πάνω από 17 αιώνες εξ΄ αιτίας διαφόρων σαν και Σας. Δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τους παππούδες σας , πόσο ξύλο << τρώγανε >> από τους δασκάλους τους, για να μη μιλούν τα βλάχικα ( armunesti) μεταξύ τους στα σχολεία, κατά την περίοδο του μεσοπολέμου ακόμη και αργότερα. Αυτό δεν συνέβαινε στις κλεισούρες όπως λέτε, εκτός εάν για κλεισούρες εννοείτε κωμοπόλεις όπως το Μέτσοβο, Παναγία, Μαλακάσι, Τύρναβο, Ελασσώνα και συνοικίες των Τρικάλων όπως Κουτσομύλια και Αγία Μονή.

Και τώρα έρχομαι στο θέμα του ονόματος . Το όνομα Arumun είναι γνωστό σ΄ όλα τα διεθνή Forum και έτσι αναγνωρίζεται, και οι ονομασίες βλάχος, κουτσόβλαχος Σαμαρινιώτες και ένα σωρό άλλα, δόθηκαν στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους. Δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στο internet στη λέξη βλάχος ή wlach και θα σας παραπέμψει στην λέξη Arumun. Το ίδιο συμβαίνει με τις ξένες και έγκυρες εγκυκλοπαίδειες. Τη λέξη βλάχος ουδέποτε την αποδέχτηκα, γιατί είναι μια λέξη συνυφασμένη με τους ορεσίβιους , τους αμόρφωτους και τους άξεστους, ενώ οι Armani είναι ένας έξυπνος λαός, δημιουργικός, προσαρμοζόμενος σ΄ όλες τις δυσκολίες και κατόρθωνε πάντα να επιβιώνει και να ανέρχεται ακόμη και στα ανώτατα επίπεδα της κοινωνίας.

Στο πρώτο μου άρθρο είχα θέσει ορισμένα ερωτήματα, όπως , αφού ήταν Έλληνες και εκλατινίστηκαν, γιατί ξέχασαν την ελληνική γλώσσα τους ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες όχι; Γιατί τους Έλληνες, οι Αrmuni τους αποκαλούν Grecci ή stranu (ξένος, αλλοδαπός), αφού όπως λέτε και αυτοί ήταν Έλληνες; Το χαρακτηριστικότερο όλων είναι η θέση του άρθρου, που έπεται του ουσιαστικού, μοναδικές λατινογενείς γλώσσες μαζί με την ρουμάνικη με αυτό το γνώρισμα, που αν ρωτήσετε έναν οποιοδήποτε γλωσσολόγο, θα σας πει ότι, είναι το κυριότερο γονίδιο του DNA μιας γλώσσας. Για όλα αυτά, για όσους δεν καταλαβαίνουν δεν έχουν παρά να διαβάσουν το πρώτο μου άρθρο στην ίδια ιστοσελίδα. Βέβαια γι΄ όλα αυτά τα ουσιώδη ερωτήματα απάντηση δεν πήρα και ούτε θα πάρω, γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις. Όλα αυτά τα γράφω, όχι για να αποδείξω ότι ,οι Arumun είναι Ρουμάνοι, γιατί όπως έγραψα και στο πρώτο μου άρθρο δεν είναι ούτε Λατίνοι ούτε Ρουμάνοι ούτε Έλληνες. Και τώρα ας έρθουμε επί της ουσίας. Ποιοι είναι Armuni;

Οι Armuni ήταν λαός της Βαλκανικής χερσονήσου, Ινδοευρωπαίοι, συγγενείς των Ρουμάνων, αλλά όχι παραφυάδα τους, μιλώντας μια λατινογενή γλώσσα. Απ΄ αυτό φαίνεται και η μεγάλη ομοιότητα με τα ρουμανικά και όσο αφορά τις ρίζες με τις άλλες γλώσσες, όπως , λατινικά, ιταλικά, γαλλικά. Κατοικούσαν κοντά στο Δούναβη απ΄ όπου εξορμούσαν και λεηλατούσαν τις χώρες των Ρωμαίων. Όταν οι Ρωμαίοι τους καταδίωξαν και τους υπέταξαν, άλλοι απ΄ αυτούς διασκορπίστηκαν στα γύρω ορεινά, και άλλοι με την πάροδο του χρόνου κατετάγησαν στο ρωμαϊκό στρατό, λόγω της μεγάλης ομοιότητας arumun γλώσσας με την λατινική. Αποτελούσαν μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και χρησιμοποιήθηκαν ως φύλακες της Εγνατίας οδού. Η πρώτη επίσημη αναφορά γίνεται από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα τον 5ο αιώνα, όπου μιλούσε για ένα λαό που κατοικούσε παρά τον Δούναβη ποταμό και ασχολούνταν επί το πλείστον με την κτηνοτροφία και ήταν απείθαρχος. Ασπάστηκαν τον χριστιανισμό το 1100 μ.Χ. και υπάγονταν στην αυτόνομη αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Επί βυζαντινής αυτοκρατορίας χρησιμοποιήθηκαν από τους Κομνηνούς σε διάφορες εκστρατείες, ως μισθοφόροι. Πολλές φορές είχαν έρθει αντιμέτωποι με τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, όπως Κων. Δούκα και το 1186 επί Ισαάκιου εισέβαλαν στην Θράκη και γενικά δεν ήταν από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους.

Έτσι φθάνουμε στα τέλη του 13ου και αρχές του 14ου αιώνα όπου άρχισαν να εμφανίζονται οι Σελτζούκοι Τούρκοι και να κατακτούν εδάφη της βυζαντινής αυτοκρατορίας, με αποκορύφωμα την άλωση Κωνσταντινούπολης και την υποταγή της βυζαντινής αυτοκρατορίας στους Οθωμανούς. Τότε και οι Armuni υπέστησαν τα δεινά, που υπέστησαν όλοι οι λαοί που απάρτιζαν το βυζάντιο και δη οι χριστιανοί. Πολλοί απ΄ αυτούς για να αποφύγουν την μήνη των Τούρκων διασκορπίστηκαν στα βουνά της Βαλκανικής χερσονήσου. ʼλλοι απ΄ αυτούς εξισλαμίστηκαν και κατέφυγαν στην Τουρκία, άλλοι κατέφυγαν στην Ρουμανία, άλλοι στην Ουγγαρία, άλλοι στη Βουλγαρία, ( αναφέρομαι σε κράτη με την σημερινή μορφή), ελπίζω να γίνομαι κατανοητός, και πάντα σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, γι΄ αυτό και σήμερα απαντώνται Αρμούνι και σ΄ αυτά τα κράτη. Το μεγαλύτερο μέρος των Armuni εγκαταστάθηκε στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας με επίκεντρο την πόλη Μοσχόπολη που αποτέλεσε κέντρο σχεδόν όλων των Armun. Εκεί είχαμε πολύ μεγάλη άνθιση της κλωστοϋφαντουργίας και του εμπορίου και η Μοσχόπολη ήταν από τις πλουσιότερες πόλεις για εκείνον τον καιρό. Δυστυχώς οι Οθωμανοί εξαπλώνονταν συνεχώς και περί τα τέλη του 15ου αιώνα την κατέστρεψαν ολοσχερώς.

Οι κάτοικοι της πόλης και των γύρω περιοχών διασκορπίστηκαν εκ νέου στα γύρω ορεινά των σημερινών Σκοπίων και ιδιαίτερα στην οροσειρά της Πίνδου από Βορρά προς Νότο. Από εκεί κάνουν τον αγώνα τους εναντίον των κατακτητών Τούρκων. Πολλοί από τους αρματολούς και κλέφτες είναι βλάχικης καταγωγής καθώς και οπλαρχηγοί του 21 και του μακεδονικού αγώνα?21 Ζώντας για δεκάδες χρόνια με τους Έλληνες και έχοντας κοινό εχθρό τους Τούρκους, αρχίζουν σιγά σιγά να αποκτούν ελληνική συνείδηση και να ταυτίζουν τους εαυτούς τους με τους Έλληνες. Με τον καιρό άρχισαν να αστικοποιούνται και με την επίδραση του ελληνισμού και όντας έξυπνος λαός κατάφερε να διακριθεί τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και στον πολιτικόαρχίζουν Τέλος, πολλοί απ΄ αυτούς έγιναν εθνικοί ευεργέτες όπως Αβέρωφ, Σίνας, Τοσίτσας και πολιτικοί όπως ο Κωλέττης.

Εν τω μεταξύ οι Αrmuni που παρέμειναν στην Αλβανία, αυτοί που παρέμειναν στα Σκόπια και γενικά ανά την Βαλκανική χερσόνησο απέκτησαν την εθνική συνείδηση του τόπου τους. Έτσι εξηγείται το γεγονός γιατί οι Βλάχοι κατηγορήθηκαν από πολλούς , για προδότες και μειοδοτικοί στις διάφορες Μακεδονικές διενέξεις , γιατί ο κάθε Αρμούν αντιπροσώπευε το κράτος το οποίο ζούσε και είχε αποκτήσει την εθνική συνείδηση. Επίσης ζώντας οι Αrumuni σε κράτη με διαφορετικές γλώσσες, εισήγαγαν με την πάροδο των χρόνων στο λεξιλόγιό τους, λέξεις των χωρών που ζούσαν, γι΄ αυτό βλέπουμε ορισμένες μικροδιαφορές στην γλώσσα από τόπο σε τόπο. Αυτή λοιπόν είναι ιστορική αλήθεια, κατά την γνώμη μου, των Arumun ανά των αιώνων, την οποία απεκόμισα από διάφορες μελέτες μη υπακούοντας σε κανενός είδους κελεύσματα. 

Εάν προκληθώ μπορώ να επανέλθω και με περισσότερα επιστημονικά στοιχεία όσο αφορά σωματομετρικές μελέτες από διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Κανείς δεν μίλησε για καμιά μειονότητα, γιατί όλοι είμαστε Έλληνες , η μόνη μας διαφορά έγκειται στην καταγωγή. Δεν ξέρω εάν σας απογοήτευσα , σας εξόργισα , σας έβαλα σε σκέψεις , ή συμφωνείτε μαζί μου, αυτό βέβαια θα το μάθω ,μόνον όταν θα έχω τις απαντήσεις σας.

Ένας Arumun με Ελληνικότατη Συνείδηση.


(Σημείωση: Οι απόψεις των άρθρων που δημοσιεύονται στο 3kala.gr απηχούν απόψεις των συντακτών τους. Μπορείτε και εσείς να στείλετε την άποψή σας για το θέμα κάνοντας κλικ εδώ.)

 
ΖΩΝΤΑΝΑ!

WEB CAM
Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα Τρίκαλα σε πραγματικό χρόνο! Πέντε κάμερες:
1. Στο Φρούριο
2. Στο Χιονοδρομικό
3. Στα Στουρναραίϊκα
4. Στην Ελάτη
5. Στο Γαρδίκι-ΕΚ ΝΕΟΥ!

LIVE RADIO
Κάντε κλικ εδώ και ακούστε ζωντανά τα αγαπημένα ραδιόφωνα των Τρικάλων.
 
METEO
Κάντε κλικ εδώ και δείτε online μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς των Τρικάλων
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΦΩΤΟ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ!
Γνωρίστε το Νομό Τρικάλων μέσα από φωτογραφικά οδοιπορικά φίλων της σελίδας!

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Υπάρχουνε δύο δρόμοι για να ανέβει κάποιος στα Μετέωρα! Κάποιοι βρήκαν και άλλους!

ΧΡΗΣΙΜΑ 19/7/2018

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΟΛΗ ΜΕΡΑ
-
-
ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
-
-

ΘΕΑΜΑΤΑ
ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-20000
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ I
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ II
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΚΟΣΜΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-078775