ΓΝΩΜΕΣ

ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ
Άρθρο για την καταγωγή, την πορεία και τον ρόλο των Βλάχων

ΒΛΑΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άρθρο - απάντηση για τους Βλάχους από έναν... "Arumun με ελληνικότατη συνείδηση"

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η συζήτηση για τους Βλάχους, την καταγωγή και την γλώσσα τους συνεχίζεται…

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
Μία διαφορετική διάσταση στο θέμα των Βλάχων θέτει επισκέπτης μας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απάντηση στην προηγούμενη γνώμη για τους Βλάχους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο "Arumun με ελληνικότατη συνείδηση" επανέρχεται…

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Νεότερες διευκρινίσεις για ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα -όπως φαίνεται- τους επισκέπτες μας.

Η ΒΛΑΧΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
Γνώμη για τη συσχέτιση της Βλάχικης με την Ρουμανική διάλεκτο

ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Ο διάλογος για τους Βλάχους και την Βλάχικη διάλεκτο καλά κρατεί…

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΥΛΛΟΥΡΙΑΣ
Η άγνωστη μάχη της Φυλλουριάς σύμφωνα με… έναν Αρουμούν (Βλάχο) με ελληνική συνείδηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ARUMUN
Αγαπητέ Arumun με την Ελληνικότατη Συνείδηση…
ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ
ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ No 4) - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άρθρο Αναγνώστη - Ιούνιος 2004

Αγαπητέ Γιώργο,

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μορφωμένος για να πει την άποψη του. Και εσύ μέσα από την σαφέστατη απάντηση σου, έπιασες όλη την ουσία του θέματος: Ότι εμείς οι Έλληνες πέφτουμε κυρίως από άγνοια θύματα προκαταλήψεων και προπαγάνδας. Η γνώση είναι δύναμη, και όταν αυτή η γνώση δεν υπάρχει είναι παρά πολύ εύκολο να υιοθετούμε χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνουμε και εμείς οι ίδιοι, οτιδήποτε μας πασάρει ο καθένας. Ο λόγος που έγραψα αυτό το άρθρο είναι γιατί πικραίνομαι σαν Ελληνίδα Βλάχικης καταγωγής να με αποκαλούν Ρουμάνα και Σλάβα, και να γίνεται επίμονη προσπάθεια με το έτσι θέλω να τεθούν ζητήματα μειονότητας στην Ελλάδα διχάζοντας μας.

Μειονότητα οι Έλληνες μέσα στην Ελλάδα! Εάν δεν αντισταθούμε εμείς σε αυτό, ποιος άλλος θα το κάνει; εμείς οι ίδιοι είμαστε οι θεματοφύλακες του τόπου μας, και με το να επιτρέπουμε τέτοια πράγματα προκαλούμε οι ίδιοι τον διχασμό μας. Αυτό ακριβώς θέλω να περάσω. Προς Θεού δεν έχω τίποτα με κανέναν λαό του κόσμου. Άλλωστε για τις αμαρτίες των κυβερνήσεων δεν μπορώ να κατηγορώ τους πολίτες, πόσο μάλλον όταν δεν πρέπει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι. Προσπαθώ απλά να αφυπνίσω αντικειμενικά και ειλικρινέστατα. Να διαχωρίσω επιτέλους, πως άλλο οι ομοιότητες λόγο κάποιων κοινών ιστορικών εξελίξεων, και άλλο να μιλάμε για ρίζες, ενότητες και συνειδήσεις. Σαφώς και ιστορικά υπήρξαν Βλάχοι οι οποίοι λόγο της πανευρωπαϊκής εξάπλωσής τους κυρίως τα μαύρα χρόνια του Ελληνισμού, παρέμειναν σε εδάφη εκτός Ελλάδος και σταδιακά για λόγους που αναφέρω στο άρθρο αφομοιώθηκαν. Και σήμερα υπάρχουν Έλληνες της διασποράς οι οποίοι έχουν σταδιακά ενσωματωθεί σε άλλες κοινωνίες και έχουν σκόπιμα ή και ηθελημένα πάρει πλέον άλλες πολιτιστικές νοοτροπίες και ρίζες.

Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε άλλωστε: Στο ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τα πράγματα και να καίμε τα ξερά μαζί με τα χλωρά. Άλλωστε η πραγματική ουσία είναι πως οι Βλάχοι έχουν μιλήσει ήδη με τις πράξεις τους μέσα στα Ελληνικά χώματα. Με την υπεράσπιση και την αυτοθυσία στις δύσκολες στιγμές της χώρας μας. Η πραγματική ουσία λοιπόν στο πέρασμα τόσων αιώνων δεν είναι τόσο το dna αλλά η συνεισφορά και η γλωσσική και πολιτισμική συνείδηση του καθενός από εμάς. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα έχει δεχτεί τόσες εθνότητες στους κόλπους της που εάν θα αρχίσει ο καθένας να ψάχνει το γενετικό του κώδικα, θα πέσουμε σε έναν κυκεώνα. Εγώ παρόλα αυτά είμαι υποχρεωμένη να κάνω μια ταπεινή απόπειρα να αποκαταστήσω την αλήθεια σε όλα τα επίπεδα που έχει διαστρεβλωθεί.

Σας ευχαριστώ λοιπόν ειλικρινά για την απάντηση σας.

Και συνεχίζω με νέα στοιχεία: Επιστήμονες και συγγραφείς μεγάλης αξίας έχουν αποδείξει πως όλες αυτές οι θεωρίες είναι πραγματικοί αστεϊσμοί. Ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός που ανακάλυψε τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων, έχει μιλήσει ανοιχτά για τους ομαδικούς προγονικούς μας πληθυσμούς που αναπτύχθηκαν γύρω από τις περιοχές τις Πίνδου. Ο Mannsein Heinz Richter, καθηγητής του πανεπιστημίου του Μανχάιμ, απορρίπτει περίτρανα την θεωρία για ρουμανόβλαχους και ξεκαθαρίζει:

«Οι Βλάχοι είναι από κάθε άποψη Έλληνες». Ο ιστορικός Κ. Κούμας με πάμπολλες περγαμηνές σε πανεπιστήμια του Μονάχου και του Βερολίνου και που έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως διδάσκαλος του Γένους αναπτύσσει σε ένα ογκώδες και πολύτομο έργο του την εξάπλωση και επιρροή της λατινικής γλώσσας την οποία και θεωρεί βάση των βλάχικων και επισημαίνει πως η εξάπλωση της λατινικής είχε λάβει χώρα σχεδόν σε όλους τους τότε λαούς. Ξεκαθαρίζει λοιπόν «Οι Βλάχοι της Ελληνικής χερσονήσου είναι Έλληνες το γένος. Συμπεριφέρονται αδελφικώς με τους Γραικούς ως Γραικοί, και δεν δείχνουν ούτε εκείνοι ούτε ούτοι καμμίαν εθνική διαφορά προς αλλήλους, καθώς τω όντι είναι αμφότεροι οι λαοί μίας πατρίδος τέκνα και των αυτών προγόνων απόγονοι». Ο Γιάννης Ψυχάρης της Πρακτικής Σχολής Ανωτάτων Σπουδών της Γαλλίας και αργότερα ο Rene Pinon αποδεικνύουν πως μέχρι της εποχής του Ιουστινιανού εις ολόκληρον την Μακεδονίαν ωμιλείτο η λατινική γλώσσα. Οι κάτοικοι των ορέων, οι ποιμένες, οι κτηνοτρόφοι, οι τεχνίτες, οι έμποροι διετήρησαν εν γλωσσικόν ιδίωμα, προερχόμενον κατ΄ ευθείαν έτι της λατινικής, η οποία, φυσικότατα, ομοιάζει πολύ με την ρουμανικήν της αρχαίας Δακίας. Οι Βλάχοι επομένως δεν είναι ιδιαίτερος λαός, κλάδος του ρουμανικού πλανηθέντος ανά την Πίνδον, αλλά είναι απλούστατα Μακεδόνες εκλατινισθέντες».

Ο κ. Μπαμπινιώτης επίσης: «Ο κ. Λαζάρου όμως είναι ο πρώτος, όσον γνωρίζω, μελετητής ο οποίος θεμελιώνει επιστημονικώς απευθείας εκ της Λατινικής και όχι εκ της Ρουμανικής καταγωγήν της γλώσσης των Βλαχοφώνων Ελλήνων και την στενήν δομικήν συγγένειαν αυτής προς την Ελληνικήν, επίσης είναι ο πρώτος μελετητής, ο οποίος και από ιστορικής πλευράς συστηματοποιεί τα μέχρι τούδε λεχθέντα, συμπληρώνει και αποδεικνύει βάσει ισχυράς επιχειρηματολογίας την και άλλοθεν υποστηριχθείσαν ελληνικότητα της καταγωγής των Αρωμούνων».Θα μπορούσα να αναφέρω αμέτρητα παραδείγματα ακόμα συγγραφέων, καθηγητών πανεπιστημίων και του επισημου ελληνικού κράτους αλλά δεν θέλω να γίνω κουραστική. Άλλωστε η δήλωση του Mannsein Heinz Richter για τις απόπειρες ταύτισης των Ελλήνων με άλλους λαούς τα λέει όλα: «Δεν είναι αποδεκτή η ύπαρξη αρωμουνικής μειονότητας. Υπάρχουν Έλληνες αρωμουνικής ή καλύτερα Βλαχικής καταγωγής. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μειονότητα. Οι Βλάχοι έχουν ελληνική ταυτότητα. Τον 19ο αιώνα, αλλά ακόμη και σήμερα, αποτελούσαν και αποτελούν μεγάλο μέρος της ηγετικής elite της Ελλάδος. Πολλοί Έλληνες δεν γνωρίζουν καν ότι είναι Βλαχικής καταγωγής. Πριν από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρουμανία επιχείρησε μάταια να χρησιμοποιήσει τους Βλάχους ως όργανα της πολιτικής της. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιχειρήθηκε από ιταλικής πλευράς, το ίδιο μάταια, ο προσηλυτισμός των Βλάχων σε μίαν αρωμουνική εθνότητα. Το βραχύβιο «κράτος» εξαφανίσθηκε κατά τη διάρκεια ακόμα της κατοχής άδοξα, λόγω της αρνητικής στάσεως, της αντιστάσεως των Βλάχων. Οι Βλάχοι είναι από κάθε άποψη Έλληνες». Έλληνες που υπήρξαν εθνικοί ευεργέτες, αγωνιστές του 1821, δάσκαλοι του γένους, καλλιτέχνες. Αυτό ισχύει και για το ΚΕΜΟ, το Ουράνιο Τόξο, την EBLUL και άλλες περίεργες οργανώσεις που σε συνεργασία με παράγοντες που ανέφερα στο πρώτο άρθρο, πάνε να θέσουν θέμα γλωσσικού διχασμού των Ελλήνων.

Πόσο μάλλον με τα πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη όπου και η χαρακτηριστική δήλωση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη: «Η Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλονικείς σέβονται πάντα την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων, αφού αποτελεί την πόλη διεξαγωγής μόνιμων θεσμών με διεθνή ακτινοβολία, φιλοξενώντας δεκάδες συνέδρια, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αποτελεί ωστόσο κατάφωρη παραβίαση κάθε αρχής εθνικής αξιοπρέπειας, εθνικής ευαισθησίας και ελάχιστου εθνικού φιλότιμου να αποδεχθούμε στην πόλη μας οργάνωση συνεδρίου από το Ουράνιο Τόξο, φορέα γνωστού για τις αντεθνικές απόψεις του, απόψεις που προκαλούν ευθέως τα εθνικά ανακλαστικά και τις ευαισθησίες του Ελληνισμού απανταχού της γης και ιδιαίτερα των Μακεδόνων. Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ανεπιθύμητους τους γνωστούς κύκλους και τους εκπροσώπους τους στη Θεσσαλονίκη». Η γνώση είναι δύναμη λοιπόν. Εάν αφυπνιστούμε και ανοίξουμε τα μάτια μας με αντικειμενικότητα, χωρίς μισαλλοδοξία και φανατισμό, θα καταλάβουμε πως δεν υπάρχει λόγος να διχαζόμαστε και Έλληνες να μειώνουν Έλληνες. Μέσα από την ιστοριογνωσία και την διαρκή έρευνα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε.

*Πηγές: Εκδόσεις Κεσσόπουλος: Δεύτερος Τόμος: Α) Οι Βλάχοι και η καταγωγή τους. 
Περί Ελληνισμού των Αρχαίων Μακεδόνων - Γ. Χατζιδάκη
Οι Βλάχοι της Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου - Αθανάσιος Χρυσοχόος
Βλάχοι και κρατικές παραλείψεις - Αχιλλέα Λαζάρου
Στοιχεία από την ιστοσελίδα του Απόδημου Ελληνισμού και του Χρήστου Τσακούμη
για τους Σαρακατσαναίους και τους Βλάχους:
http://www.apodimos.com/arthra/FEB_2004/ISTORIKA_KAI_
ANTHROPOLOGIKA_STOIXEIA_GIA_TOYS_SARAKATSANAIOYS/
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Η προέλευση των Ελλήνων- Άρης Πουλιανός
Άρθρο απο την εβδομαδιαία εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ» της Θράκης:
http://www.protionline.gr/show_archive.cfm?id=1863&obcatid=1
Περί των Βλάχων των Ελληνικών χωρών - Τ. Κατσουγιάννης


(Σημείωση: Οι απόψεις των άρθρων που δημοσιεύονται στο 3kala.gr απηχούν απόψεις των συντακτών τους. Μπορείτε και εσείς να στείλετε την άποψή σας για το θέμα κάνοντας κλικ εδώ.)

 
ΖΩΝΤΑΝΑ!

WEB CAM
Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα Τρίκαλα σε πραγματικό χρόνο! Πέντε κάμερες:
1. Στο Φρούριο
2. Στο Χιονοδρομικό
3. Στα Στουρναραίϊκα
4. Στην Ελάτη
5. Στο Γαρδίκι-ΕΚ ΝΕΟΥ!

LIVE RADIO
Κάντε κλικ εδώ και ακούστε ζωντανά τα αγαπημένα ραδιόφωνα των Τρικάλων.
 
METEO
Κάντε κλικ εδώ και δείτε online μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς των Τρικάλων
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΦΩΤΟ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ!
Γνωρίστε το Νομό Τρικάλων μέσα από φωτογραφικά οδοιπορικά φίλων της σελίδας!

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Υπάρχουνε δύο δρόμοι για να ανέβει κάποιος στα Μετέωρα! Κάποιοι βρήκαν και άλλους!

ΧΡΗΣΙΜΑ 19/7/2018

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΟΛΗ ΜΕΡΑ
-
-
ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
-
-

ΘΕΑΜΑΤΑ
ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-20000
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ I
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ II
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΚΟΣΜΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-078775