ΓΝΩΜΕΣ

ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ
Άρθρο για την καταγωγή, την πορεία και τον ρόλο των Βλάχων

ΒΛΑΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άρθρο - απάντηση για τους Βλάχους από έναν... "Arumun με ελληνικότατη συνείδηση"

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η συζήτηση για τους Βλάχους, την καταγωγή και την γλώσσα τους συνεχίζεται…

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
Μία διαφορετική διάσταση στο θέμα των Βλάχων θέτει επισκέπτης μας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απάντηση στην προηγούμενη γνώμη για τους Βλάχους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο "Arumun με ελληνικότατη συνείδηση" επανέρχεται…

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Νεότερες διευκρινίσεις για ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα -όπως φαίνεται- τους επισκέπτες μας.

Η ΒΛΑΧΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
Γνώμη για τη συσχέτιση της Βλάχικης με την Ρουμανική διάλεκτο

ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Ο διάλογος για τους Βλάχους και την Βλάχικη διάλεκτο καλά κρατεί…

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΥΛΛΟΥΡΙΑΣ
Η άγνωστη μάχη της Φυλλουριάς σύμφωνα με… έναν Αρουμούν (Βλάχο) με ελληνική συνείδηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ARUMUN
Αγαπητέ Arumun με την Ελληνικότατη Συνείδηση…
ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ
ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ No 2) - ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
 

Αγαπητέ αναγνώστη,

Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση σας. Θα ήθελα λοιπόν να σας απαντήσω σε αυτά που γράφετε και να κάνω και κάποιες διευκρινήσεις:

Χαίρομαι που συμφωνείτε στην άποψη πως οι Βλάχοι δεν ήταν υποβαθμισμένοι ορεσείβιοι, αγράμματοι και άξεστοι. Σαφέστατα η χώρα μας έχει περάσει μεγάλες φτώχειες, και ειδικά κατα την τουρκοκρατία ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν ήταν παρα βασανισμένοι άνθρωποι, με ελάχιστες γνώσεις. Αρκετοί Βλάχοι όμως κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητες και την συνεισφορά που περιγράφω στο άρθρο μου, και δεν θα επαναλάβω βέβαια για να μην γίνομαι κουραστική.

Στο θέμα της καταγωγής θα μου επιτρέψετε η άποψη σας να με βρει αντίθετη και θα σας εξηγήσω γιατί: Θα απαντήσω με τη σειρά στα γραφόμενα σας. Οι Βλάχοι στην πορεία της ιστορίας απέκτησαν πάρα μα πάρα πολλά ονοματα και όχι μόνο ένα. Μογλενίτες, Μαυρόβλαχοι, Γραμμουστιάνοι, Σαρμανιώτες, Κουτσόβλαχοι, και τόσα μα τόσα άλλά. Το Αρουμούν ή Αρομούνοι δεν είναι παρά ένα απο αυτά, το οποίο χρησιμοποιείτε λανθασμένα σαν επίσημη ονομασία. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτό απο τους γλωσσολόγους-μελετητές πως η βλάχικη γλώσσα είναι λατινογενής στη βάση της, όπως αναφέρω και πάλι στο άρθρο μου, σχετικά με το όνομα τους, και που πάλι δεν θα ξαναγράψω για να μην γίνομαι κουραστική.

Πρέπει μάλλον να ξεκαθαρίσω ακόμα μια φορά την κατάσταση με τις γλωσσικές ομοιότητες με την Ρουμάνικη, αν και στο άρθρο θεωρώ πως είμαι αρκετά κατατοπιστική. Η Βλάχικη γλώσσα ουδεμία σχέση έχει με τους Ρουμάνους πέρα απο κάποιες γλωσσικές ομοιότητες που οφείλονται καθαρά και μόνο στη Ρουμάνικη προπαγάνδα, τις προσπάθειες αφομοίωσης και στην εγκατάλειψη απο το κράτος, καθώς επίσης και απο την βασική κοινή ρίζα, την λατινική. Η Βλάχικη γλώσσα σύμφωνα με τις επίσημες και πλήρως αποδεκτές επιστημονικές έρευνες είναι η λατινική αναμεμειγμένη με τις γλώσσες του κάθε λαού που εκείνη την εποχή ήταν κάτω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Έτσι με το σταδιακό εκλατινισμό, δημιουργούνταν σταδιακά κράματα της λατινικής με την κάθε γλώσσα εκείνης της εποχής. Από τη λαϊκή λατινική της Βαλκανικής (Latinum Balcanicum) προήλθαν μετά την "πρωτορωμανική περίοδο" που πέρασαν οι νεολατινικές αυτές γλώσσες, τέσσερις νεολατινικές: η Βλάχικη και η Μογλενίτικη στον άξονα της Εγνατίας, και η Ιστρορουμανική και Δακορουμανική στον άξονα του Δούναβη, όπως ακριβώς, με τον ίδιο τρόπο, από τη δυτική Λατινική προήλθαν οι σύγχρονες νεολατινικές γλώσσες της Μεσογείου. Έτσι εξηγούνται οι ομοιότητες της Βλάχικης γλώσσας και με τις Ευρωπαϊκές όπως και με τις αντίστοιχες νεολατινικές της Βαλκανικής. Αυτό ενισχύθηκε απο το γεγονός οτι και μέχρι το Βυζάντιο η λατινική χρησιμοποιούνταν κατά κόρον απο το Βυζάντιο σαν επίσημη γλώσσα. Αυτό λοιπόν εξηγεί πλήρως τη γλωσσική ομοιότητα. Κλιτά και άκλιτα μέρη υπάρχουν κανονικότατα. Υπάρχουν επίθετα, αντωνυμίες, ουσιαστικά, και ναι έχετε δίκιο δεν υπάρχει άρθρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως επειδή και η Ρουμάνικη έχει αυτήν την ομοιότητα η Βλάχικη είναι Ρουμάνικη!

Οι Ρουμάνοι κατά την Τουρκοκρατία έκαναν απίστευτες προσπάθειες αφομοίωσης του ελληνικού πληθυσμού, και αυτά είναι πράγματα που ο πολύς ο κόσμος δεν τα ξέρει. Πολλούς, ειδικά τους τελείως φτωχούς και αμόρφωτους τους αφομοίωσαν εντελώς, και έφταναν στο σημείο να στέλνουν παπάδες και δασκάλους να μαθαίνουν τη Ρουμάνικη! Λογικό είναι λοιπόν για μένα να άφησαν το σημάδι τους στη γλώσσα μας! Ας μην ξεχνάμε τα 400 χρόνια σκλαβιάς που εκτός απο τους Τούρκους, και οι Αλβανοί με τους Ρουμάνους και τους
Βούλγαρους οργίαζαν στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θεσσαλία. Το Ελληνικό κράτος δεν προστάτεψε ποτέ κανέναν...πως θα μπορούσε άλλωστε με τα χίλια μύρια προβλήματα; Μόλις το 1913 η πολιτεία αναγνώρισε επιτέλους την συνεισφορά μας. Αν δεν υπήρχαν οι πεφωτισμένοι και μορφωμένοι Βλάχοι, θα είχαμε αφομοιωθεί εντελώς! Πάλι καλά που γίναμε εμέις οι ίδιο φύλακες της παράδοσης μας. Δεν θεωρώ σωστό λοιπόν μια απλή ομοιότητα να χαρακτηρίζει μια ολόκληρη γλώσσα. Δηλαδή η Ελληνική που έχει αρκετές τούρκικες λέξεις, τι πρέπει να την κάνουμε; Να πούμε πως μιλάμε Τουρκικά; Το βρίσκω λίγο ακραίο.

Απο το 579μχ αρχίζει πρώτη φορά η αναφορά στους Βλάχους, και πολύ έντονα στο Βυζάντιο και τη τουρκοκρατία. Και όσο για τη γραφή εδώ πολύς κόσμος κάνει ένα τραγικό λάθος. Η Βλάχικη γλώσσα είχε γραφή που βρίσκεται πρώτη φορά τον 7ο και τον 18ο αιώνα, ακόμα πιο συγκεκριμένα με γραμματική λατινοελληνική, απλά δυστυχώς στο πέρασμα του χρόνου και με τα τόσα δείνα του Ελληνισμού, ελάχιστα δείγματα διασώθηκαν! Σε αυτό οφείλεται η νομαδική και απομονωμένη ζωή των Βλάχων, οι μικροί πληθυσμοί τους, η έλλειψη μόρφωσης και τα τόσα προβλήματα που πέρασε πια αυτός ο τόπος. Τον 18αι με την άνθιση των Βλάχων αρχίζει και η γραμματική καταγραφή, που όμως η ιστορική κατάσταση δεν άφησε να ευδοκιμήσει, και έμεινε κυρίως προφορική γλώσσα. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και οι Βλάχικοι Σύλλογοι προσπαθούν και πάλι να την αναστήσουν. Και όσο για τα απομονωμένα χωριά που λέτε, ήταν οι λεγόμενες κλεισούρες, χωριά απομονωμένα οπου επιβίωσε η γλώσσα, αυτή χωρίς όμως να μιλιούνται μόνο τα Βλάχικα όπως λέτε. Η Ελληνική υπήρχε, απλά ο καθένας διάλεγε ποια θα χρησιμοποιήσει. Αυτό δεν το βρίσκω κακό ούτε απόρριψη της ελληνικής.

Όσο γι αυτό που αναφέρετε περι διαχωρισμού απο τους Έλληνες, κάνετε ένα τραγικό λάθος και αυτό σας το υπογράφω. Οι Έλληνες που μιλούν τη Βλάχικη ΠΟΤΕ μα ποτε δεν δέχτηκαν τον οποιοδήποτε διαχωρισμό τους απο την Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Βλάχων είναι φανατικοί Έλληνες, οι μοναδικοί που ιαφύλαξαν τον θησαυρό της χώρας μας με σθένος απο κάθε ξένη διαφθορά, επάνω στο Βλάχικο ζήτημα που τέθηκε περι «δήθεν μειονοτήτων στη χώρα μας» και αντέδρασαν δυναμικά στις ύποπτες οργανώσεις της EBLUL και ΚΕΜΟ, τα αντίστοιχα....ινστιτούτα της πλάκας για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες και τις μειονοτικές ομάδες, κατευθυνόμενα απο το State Department και την Τουρκιά!!! Δηλαδή οι πληθυσμοί της Ηπείρου, Μακεδονίας, και Θεσσαλίας είμαστε...μειονότητα!!! Η αντίδραση των Βλάχων ήταν άμεση και κατηγορηματική όπως και πάλι αναφέρω στο άρθρο μου. Και το ξέρω πάρα πολύ καλά, γιατί το χωριό μου ήταν ένα απο τα πολλά που αντέδρασαν σε ένα θέμα που ο κόσμος δεν έχει ιδέα και το κρύβουν τα ΜΜΕ πολύ καλά. Σας κάνω λοιπόν θερμή παράκληση αν θεωρείτε τον εαυτό σας ελληνικής συνείδησης, μην μπαίνετε σε ένα παιχνίδι που πρέπει αντι να ενισχύουμε, να πατάξουμε με κάθε τρόπο, γιατι το βρίσκω
πολύ αντιφατικό. Πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας πως η γνώση είναι δύναμη και η άγνοια θάνατος, αφού γίνεται γόνιμο έδαφος για να φυτρώσει οτιδήποτε! Ας προστατέψουμε την κληρονομιά μας λοιπόν. Δεν θα το κάνει κανένας άλλος αυτό.... 

Σας ευχαριστώ πολύ(Σημείωση: Οι απόψεις των άρθρων που δημοσιεύονται στο 3kala.gr απηχούν απόψεις των συντακτών τους. Μπορείτε και εσείς να στείλετε την άποψή σας για το θέμα κάνοντας κλικ εδώ.)

 
ΖΩΝΤΑΝΑ!

WEB CAM
Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα Τρίκαλα σε πραγματικό χρόνο! Πέντε κάμερες:
1. Στο Φρούριο
2. Στο Χιονοδρομικό
3. Στα Στουρναραίϊκα
4. Στην Ελάτη
5. Στο Γαρδίκι-ΕΚ ΝΕΟΥ!

LIVE RADIO
Κάντε κλικ εδώ και ακούστε ζωντανά τα αγαπημένα ραδιόφωνα των Τρικάλων.
 
METEO
Κάντε κλικ εδώ και δείτε online μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς των Τρικάλων
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΦΩΤΟ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ!
Γνωρίστε το Νομό Τρικάλων μέσα από φωτογραφικά οδοιπορικά φίλων της σελίδας!

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Υπάρχουνε δύο δρόμοι για να ανέβει κάποιος στα Μετέωρα! Κάποιοι βρήκαν και άλλους!

ΧΡΗΣΙΜΑ 19/7/2018

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΟΛΗ ΜΕΡΑ
-
-
ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
-
-

ΘΕΑΜΑΤΑ
ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-20000
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ I
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ II
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΚΟΣΜΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-078775