ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

1η Διαδρομή
Κοτρώνι, Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Δέση, Αγ. Νικόλαος, Δροσοχώρι, Γαρδίκι, Αθαμανία

2η Διαδρομή
Καστράκι, Σαρακίνα, Περιστέρα, Βυτουμάς, Αγία Παρασκευή, Διάβα, Κρύα Βρύση, Γλυκομηλιά

3η Διαδρομή
Καστανιά, Αμάραντος, Κλεινοβός, Καλογριανή, Αηδόνα, Παλαιοχώρι, Χρυσομηλιά

4η Διαδρομή
Μεγάλη Κερασιά, Ορθοβούνι, Τρυγόνα, Πεύκη, Κορυδαλλός, Παναγία, Μαλακάσι, Αμπελοχώρι Ματονέρι, Καλομοίρα

5η Διαδρομή
Παλαιομονάστηρο, Άγιος Βησσαρίων, Φιλύρα, Πιαλεία, Ξυλοπάροικο. Γοργογύρι, Πρόδρομος, Πρίνος, Γενέσι, Ανταλλάξιμα

6η Διαδρομή
Ροπωτό, Παλαιοκαρυά Πετροχώρι, Στουρναραίικα, Άγιος Προκόπιος Καλόγηροι, Βροντερό

7η Διαδρομή
Στεφάνι, Κρανιά, Καλλιρρόη, Πολυθέα, Αγία Παρασκευή, Κατάφυτο, Ανθούσα, Χαλίκι

8η Διαδρομή
Οξύνεια, Κακοπλεύρι, Αγναντιά, Αγιόφυλλο, Αχλαδιά, Ασπροκκλησιά, Γάβρος, Σκεπάρι, Βλαχάβα

9η Διαδρομή
Βασιλική, Θεόπετρα, Αύρα, Σπαθάδες, Καλλιθέα, Φλαμπουρέσι, Κονισκός, Φωτεινό, Γερακάρι, Λογγά, Μαυρέλι

10η Διαδρομή
Παράμερο, Βαθύρεμα, Λιβαδοχώρι, Νέα Πεύκη, Μεσοχώρα, Αρματολικό Παχτούρι, Νεράιδα, Κορυφή, Μυρόφυλλο, Πολυνέρι, Βαλκάνο, Μοσχόφυτο

11η Διαδρομή
Για τους πιο… τολμηρούς, off road διαδρομές, πάντα με τα πόδια ε!

12η Διαδρομή
Διαδρομές προς τα καταφύγια των βουνών του Νομού Τρικάλων
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -> 3η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΚΑΣΤΑΝΙΑ (ΚΟΥΣΤΙΑΝΑ)

Ορεινό χωριό της Ν Πίνδου (850 μ.) σε απόσταση 34 χλμ. Δ της Καλαμπάκας με πληθυσμό 150 άτομα το χειμώνα, που υπερβαίνουν τα 1.200 τους μήνες του καλοκαιριού. Στο δρόμο για την Καλαμπάκα βρίσκεται ο οικισμός Μηλότοπος που πήρε τ’ όνομά του από τις πολλές μηλιές που καλλιεργούνται στην περιοχή. Υπάρχει εκεί πέτρινη βρύση με κιόσκι και χώρο αναψυχής για τον επισκέπτη. Η περιοχή της Καστανιάς είναι κατάφυτη με καστανιές, καρυδιές, μηλιές, φουντουκιές, οξιές, έλατα και πεύκα. Τα άφθονα και κρύα νερά των πηγών Στίνος (στη θέση Γκούρα μέσα στα πλατάνια), Νίστρος, Γεωργομάνος και Σούντια με το καλύτερο νερό στη θέση Μπούρος και τα ποτάμια Καστανιώτικος και Πριόνια συμπληρώνουν τη μαγεία του τοπίου. Ξεχωρίζει το δάσος του βουνού Κυνηγός ή Όμορφη ράχη (1.845 μ.), που οι Καστανιώτες χάρισαν στο βασιλιά Γεώργιο Α΄, όταν αυτός επισκέφτηκε το χωριό το 1881. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε και «Βασιλικό Δάσος». Εκπληκτική είναι η θέα από τις κορυφές Κρούνες ή Στέμμα (1.239 μ.), Μοράβα (1.930 μ.) και Χιόλι στα ΝΔ (1.970 μ.). Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία, συνέπεια της ύπαρξης μεγάλων δασών στην περιοχή και τη γεωργοκτηνοτροφία.

Οι πλατείες του χωριού είναι πλακόστρωτες και το βράδυ φωτισμένες, μέσα σε πλατάνια, με θέα το καταπράσινο απέραντο καστανοδάσος και οι δρόμοι φτιαγμένοι ως το τελευταίο μονοπάτι. Γνωστά ήσαν τα αρχοντικά σπίτια - φρούρια των Δημάκη, Νικολάκη Λεβέντη και Κυρνάσιου, στενά συνδεδεμένα με την νεότερη ιστορία του τόπου. Στο πρώτο φιλοξενήθηκαν ο Άρης Βελουχιώτης και οι αντιπρόσωποι του ΕΛΑΣ στο Βαλκανικό Συνέδριο των ανταρτών που έγινε στην Καστανιά στις 7 Ιουλίου 1943 (υπάρχει σχετική φωτογραφία με τον Άρη και αντιπροσώπους της αποστολής στο μπαλκόνι του αρχοντικού). Κάηκαν και τα τρία από τους Γερμανούς, μαζί με όλο το χωριό, στις 26 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Σώθηκαν μόνο η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου (κτισμένη στα 1783 και αγιογραφημένη από τον Καλαρρυτινό ζωγράφο Δημήτριο Ζούκη) και το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου.

Το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου Σιαμάδων βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου Χάνι Μουργκάνι - Καστανιάς. Σώζεται σήμερα, σε 620 μ. και απόσταση 2 περ. χλμ. από τον κεντρικό δρόμο, το καθολικό της μονής που κτίστηκε στις αρχές του 19ου αι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιγραφές που υπάρχουν στα ειλητάρια που κρατούν οι αγιογραφημένοι άγιοι. Ο Αγ. Νικόλαος Σιαμάδων, ακατοίκητος σήμερα, αποτελεί μετόχι της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων. Από την Καστανιά πέρασε το Μάιο του 1824, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, χολωμένος εξαιτίας της διαμάχης του με τον Νικ. Στουρνάρη. Σώζεται από τότε το τοπωνύμιο «Ταμπούρια Καραϊσκάκη». Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, με δαπάνες του Καστανιώτη, ομογενούς στη Ρουμανία, Δημοστέργιου λειτούργησε (έως το 1891) η «Δημοστέργειος Σχολή», από την οποία αναδείχθηκαν σπουδαίοι επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων.

Σπουδαίος γόνος της Καστανιάς και απόφοιτος της Δημοστεργείου Σχολής υπήρξε ο κληρικός, λόγιος και ιατροφιλόσοφος Διονύσιος Πύρρος (1774-1853). Εθνικός αγωνιστής, με πλούσια ιατροκοινωνική και συγγραφική δράση, διετέλεσε πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών, προδρόμου της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Σχολής. Η κοινότητα, τιμώντας τη μνήμη του, έδωσε το όνομά του σε κεντρικό δρόμο του χωριού. Τοπικός εθνομάρτυρας θεωρείται ο Κωνσταντίνος Παπα-Πολυμέρου, ο οποίος απαγχονίστηκε στη Λάρισα επειδή αρνήθηκε να υπογράψει την υποδούλωση του χωριού στον Αλή-Πασά. Στο χωριό λειτουργεί κοινοτικός ξενώνας, ενώ οι γυναίκες υφαίνουν ακόμη στον αργαλειό.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ Κεμπάπ. Γλυκό καρυδάκι στη θέση «Φάρμα».
ΑΓΟΡΑΣΤΕ Μήλα, κάστανα, φασόλια γίγαντες, τυρί φέτα. Γλυκό σύκο και καρύδι που παράγονται σε οικιακή βάση.
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ Τον Αγ. Αθανάσιο. Τη Γκούρα. Τη μονή Αγ. Νικολάου Σιαμάδων.
ΣΠΟΡ Ορειβασία στις κορυφές Χιόλο και Μοράβα. Ψάρεμα πέστροφας στον Ασπροπόταμο.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής στις 26-27 Ιουλίου. Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου. Και τα δύο λαμβάνουν χώρα στην πλατεία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το κούρεμα προβάτων. Την ημέρα εκείνη όσοι βοηθούν στο κούρεμα, αμείβονται με ψητό αρνί.<<< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >>>


(Το υλικό όλης αυτής της ενότητας ανήκει στο ΚΕΝΑΚΑΠ)
 

ΖΩΝΤΑΝΑ!

WEB CAM
Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα Τρίκαλα σε πραγματικό χρόνο! Πέντε κάμερες:
1. Στο Φρούριο
2. Στο Χιονοδρομικό
3. Στα Στουρναραίϊκα
4. Στην Ελάτη
5. Στο Γαρδίκι-ΕΚ ΝΕΟΥ!

LIVE RADIO
Κάντε κλικ εδώ και ακούστε ζωντανά τα αγαπημένα ραδιόφωνα των Τρικάλων.
 
METEO
Κάντε κλικ εδώ και δείτε online μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς των Τρικάλων
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΦΩΤΟ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ!
Γνωρίστε το Νομό Τρικάλων μέσα από φωτογραφικά οδοιπορικά φίλων της σελίδας!

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Υπάρχουνε δύο δρόμοι για να ανέβει κάποιος στα Μετέωρα! Κάποιοι βρήκαν και άλλους!

ΧΡΗΣΙΜΑ 23/7/2019

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΟΛΗ ΜΕΡΑ
-
-
ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
-
-

ΘΕΑΜΑΤΑ
ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-20000
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ I
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ II
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΚΟΣΜΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-078775