Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΑΟΤ

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία του ΑΟ Τρίκαλα μπορεί να έχει αφετηρία το έτος 1963, όταν από τον «Αχιλλέα» και την «Α.Ε.Τ» προήλθε η «υπερομάδα» όπως έσπευσαν τότε οι φίλαθλοι να ονομάσουν τον καρπό της συγχώνευσης

Η ΥΠΕΡΟΜΑΔΑ
Η αγγελία της δημιουργίας της υπερομάδας του Α.Ο. Τρίκαλα έγινε – όπως αναμενόταν - δεκτή με ενθουσιασμό από τους φιλάθλους της πόλης

Η ΠΟΡΕΙΑ
Στη σελίδα αυτή θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε συνοπτικά την πορεία του ΑΟΤ στα πρωταθλήματα από το 1963 μέχρι και την περσινή χρονιά

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Για τους λάτρεις των στατιστικών, η σελίδα αυτή έχει ενδιαφέρον!

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΑΟΤ
Επειδή… τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμη, όππως λένε και φίλαθλοι γνωστής ομάδας, σας έχουμε εδώ τον ύμνο της ομάδας, που και που να θυμόμαστε και να κλαίμε!
Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΑΟΤ -> Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟ... ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΜΠΑ;
Η ιστορία του ΑΟ Τρίκαλα μπορεί να έχει αφετηρία το έτος 1963, όταν από τον «Αχιλλέα» και την «Α.Ε.Τ» προήλθε η «υπερομάδα» όπως έσπευσαν τότε οι φίλαθλοι να ονομάσουν τον καρπό της συγχώνευσης, το άθλημα όμως του ποδοσφαίρου έχει βαθιές ρίζες που στην περιοχή της πόλης μας φτάνουν στις αρχές του 20ου αιώνα.
 
Η ομάδα της ΑΕΤ
 
Η ίδρυση του «Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων» το 1896 καθώς και η οργάνωση των Πανελλήνιων Αγώνων Στίβου που έγιναν στην πόλη μας 7,8 και 9 Σεπτεμβρίου 1908 (όπου συμπεριλαμβάνονταν και αγώνες ποδοσφαίρου) κίνησε το ενδιαφέρον των Τρικαλινών για το άθλημα. Οι πρώτες δειλές κινήσεις όμως για συγκρότηση ομάδων άργησαν όμως να εμφανισθούν. Γύρο στο 1914-15 εμφανίσθηκαν νεαροί να κλωτσούν αυτοσχέδιες μπάλες στις αλάνες της πόλης, ενώ η πρώτη ποδοσφαιρική συνάντηση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 30 Μαΐου του 1920 και αναφέρεται σε αγώνα μεταξύ μαθητικών ομάδων Τρικάλων και Καρδίτσας.

Το 1922-23 εμφανίζονται οι πρώτες ομάδες σε συνοικίες των Τρικάλων όπως ο «Α.Σ Φοίβος», ενώ το 1923 από τα μέλη του «Μουσικογυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων» με επικεφαλής τον Αλέκο Πιτυρίγκα ιδρύεται ποδοσφαιρικό τμήμα το όνομα του οποίου είναι «Διάπλασις Νέων Τρικάλων». Πρόκειται για τον πρόγονο του «Αχιλλέα Τρικάλων», αφού το 1926 με τροποποίηση του καταστατικού του μετονομάζεται σε «Π.Ο.Τ. Αχιλλεύς». 

Την ίδια δεκαετία η ποδοσφαιρική κίνηση επεκτείνεται σ’ ολόκληρο το Νομό Τρικάλων. Το 1929 ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα», το 1931 ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «Παναθαμανικός», το 1932 ο «Άρης Αγίας Μονής», και λίγο αργότερα το 1935 στο Παλαιομονάστηρο ιδρύεται ο «Πιαλειακός Μπελετσίου». 

Το 1937-38 οι ομάδες «Αχιλλεύς» και «Παναθαμανικός» συγχωνεύονται και η νέα ομάδα παίρνει το όνομα « Ποδοσφαιρικός Όμιλος Τρικάλων» (Π.Ο.Τ).
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος όπως ήταν φυσικό έβαλε φρένο σ’ αυτές τις δραστηριότητες, παρόλο που και κατά τη διάρκεια της κατοχής οι Τρικαλινοί δεν έπαυσαν να κλωτσούν την μπάλα περισσότερο για να δώσουν διέξοδο στην πείνα και στα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπιζαν. 
 
Η ομάδα του Αχιλλέα
 
Με την απελευθέρωση εμφανίζονται καινούργια σωματεία και πλαισιώνουν τα ήδη υπάρχοντα. Το 1944 μνημονεύονται αγώνες μεταξύ του «Εργατικού Αστέρα» και της ομάδας της «Ε.Π.Ο.Ν.» (ομάδες που στη διάρκεια του εμφυλίου φυσικά διαλύθηκαν), ενώ το 1947 ιδρύεται ο «Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Τρικάλων»(Π.Α.Ο.Τ) και ο «Ηρακλής» Τρικάλων Την ίδια περίοδο αρχίζουν οι εργασίες κατσκευής του Στρατιωτικού Σταδίου «Διαγόρας» στη θέση όπου σήμερα το Εθνικό Στάδιο Τρικάλων αποτελεί στολίδι για τον αθλητισμό της πόλης μας. 

Το 1950 είναι η χρονιά της ιστορικής «Α.Ε Τρικάλων» που προήλθε από την συγχώνευση του «Π.Α.Ο.Τ» και του «Ηρακλής». Η Α.Ε.Τ μαζί με την Π.Ο.Τ. (που το 1951 μετονομάστηκε ξανά σε «ΑΟΤ Αχιλλεύς» ) θα αποτελέσουν τα μετοπινά χρόνια τις δύο κορυφαίες ομάδες της πόλης, οι Δε ποδοσφαιρικές συγκρούσεις τους για περισσότερο από μία δεκαετία θα είναι ομηρικές….

Το 1951 εξάλλου ιδρύονται δύο νέα σωματεία : Πρόκειται για τον «Διαγόρα Τρικάλων» καθώς και τον «Α.Σ. Τρίκκη». Λίγα χρόνια αργότερα ο «Διαγόρας» διαλύεται και οι παίκτες του προσχωρούν στην «Τρίκκη», ενώ ιδρύετε ένα ακόμη σωματείο στο νομό, ο «Ηρακλής Ζάρκου» 

Η δεκαετία του ’50 είναι αυτή που τα ποδοσφαιρικά σωματεία των Τρικάλων οργανώνονται σωστά, αποκτούν πληθώρα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών και για πρώτη φορά πραγματοποιούν επιτυχίες που ξεπερνούν τα όρια του νομού και της Θεσσαλίας. 

Κορυφαία περίοδος ήταν το 1958-59 όταν ο «Αχιλλέας Τρικάλων» αφού αναδείχτηκε διαδοχικά πρωταθλητής στον Όμιλο Τρικάλων – Καρδίτσας και στον όμιλο Θεσσαλίας, μετέχει κατόπιν στον προκριματικό Βόρειο Όμιλο για την Α Εθνική έχοντας τα εξής αποτελέσματα: 
Αχιλλεύς – Ασπίς Ξάνθης 2-2 και 2-3
Αχιλλεύς – Δόξα Δράμας 2-4 και 1-7 (ωχ...)
Αχιλλεύς – Μ. Αλέξανδρος Κατερίνης 1-3 και 1-2

(Σημείωση: Τα περισσότερα από τα στοιχεία για τον ΑΟΤ τα έχουμε αντλήσει από το βιβλίο του φίλου δημοσιογράφου Σωτήρη Κύρμπα, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά!)

 
ΖΩΝΤΑΝΑ!

WEB CAM
Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα Τρίκαλα σε πραγματικό χρόνο! Πέντε κάμερες:
1. Στο Φρούριο
2. Στο Χιονοδρομικό
3. Στα Στουρναραίϊκα
4. Στην Ελάτη
5. Στο Γαρδίκι-ΕΚ ΝΕΟΥ!

LIVE RADIO
Κάντε κλικ εδώ και ακούστε ζωντανά τα αγαπημένα ραδιόφωνα των Τρικάλων.
 
METEO
Κάντε κλικ εδώ και δείτε online μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς των Τρικάλων
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΦΩΤΟ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ!
Γνωρίστε το Νομό Τρικάλων μέσα από φωτογραφικά οδοιπορικά φίλων της σελίδας!

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Υπάρχουνε δύο δρόμοι για να ανέβει κάποιος στα Μετέωρα! Κάποιοι βρήκαν και άλλους!

ΧΡΗΣΙΜΑ 8/12/2022

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΟΛΗ ΜΕΡΑ
-
-
ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
-
-

ΘΕΑΜΑΤΑ
ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-20000
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ I
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ II
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΚΟΣΜΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-078775